Miyamoto Musashi over leiderschap

666800400‘Het boek van de vijf ringen’ van Miyamoto Musashi kreeg ik op mijn 1e werkdag bij Groen & Heesen cadeau. De werkwijze van Groen & Heesen is gebaseerd op dit boekje. Meer dan 300 jaar geleden was deze samoerai-vechter een beroemdheid in Japan. Hij won al zijn gevechten. Op het einde van zijn leven schreef hij zijn levensfilosofie en de strategie van de zwaardvechten op in dit boekje. Het is een mooie leidraad voor leidinggevenden, managers, directeuren en leiders.

Een van mijn favoriete citaten is onderstaand citaat over de meester-timmerman:

“De meester-timmerman verdeelt zijn mensen overeenkomstig hun vaardigheden. Vloeren leggen, het maken van schuifdeuren, drempels en stijlen, plafonds, enzovoort. Zij die weinig vaardigheid hebben leggen de vloerbalken en degenen die nog minder vaardigheid hebben hakken de wiggen en doen allerlei verschillende karweitjes. Wanneer de meester zijn mensen kent en ze op de juiste manier inzet, zal het uiteindelijke resultaat goed zijn.

De meester-timmerman moet de vaardigheden en beperkingen van zijn mensen in aanmerking nemen, zich tussen hen begeven en niets onredelijks vragen. Hij moet hun moraal en hun geest kennen en hen aanmoedigen wanneer dat nodig is. Dit is hetzelfde als het principe van de strategie.”

Wat als je ‘de meester-timmerman’ vervangt door ‘Ik’? En wat als je ‘zijn mensen’ nou eens vervangt door door ‘mijn mensen’?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *